Εγκυμοσύνη και Αεροπλάνο!

Πόσο ασφαλή είναι τα αεροπορικά ταξίδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Σχεδόν όλες οι αεροπορικές εταιρείες θέτουν τους εξής περιορισμούς στη μετακίνηση των εγκύων: Δεν επιτρέπουν να ταξιδέψουν μετά τις 37 εβδομάδες για απλή κύηση ή μετά τις 32 εβδομάδες για πολύδυμη κύηση. Μετά τις 28 εβδομάδες ζητείται βεβαίωση του γιατρού ότι η έγκυος μπορεί να ταξιδέψει αεροπορικώς. Μέχρι τις 28 εβδομάδες συνήθως δεν τίθενται περιορισμοί. Λόγω των περιορισμών αυτών η έγκυος θα πρέπει να ενημερώσει την εταιρεία για την κατάσταση της κυήσεώς της.

Πόσο επικίνδυνες είναι οι συσκευές ανίχνευσης (body Scanners); 

Η αλήθεια είναι ότι η δόση της ακτινοβολίας είναι απειροελάχιστη, δεν απορροφάται (η δόση που φθάνει στο έμβρυο είναι ακόμη μικρότερη), επομένως δεν στοιχειοθετείται κίνδυνος για το έμβρυο.

Πόσο επικίνδυνη είναι η κοσμική ακτινοβολία;
Κατά τη διάρκεια του αεροπορικού ταξιδιού όλοι εκτιθέμεθα σε αυξημένη δόση κοσμικής ακτινοβολίας. Και εδώ η ποσότητα της ακτινοβολίας δεν δημιουργεί προβλήματα στα έμβρυα για τους περιστασιακούς ταξιδιώτες. Δεν ισχύει το ίδιο για εγκύους αεροσυνοδούς, όπου λόγω των πολλών ταξιδιών η δόση αθροίζεται.

Τι συμβαίνει στην καμπίνα του αεροπλάνου;

Η βαρομετρική πίεση εντός της καμπίνας επιβατών είναι μικρότερη από την πίεση στο επίπεδο της θαλάσσης. Αυτό οδηγεί σε ελάττωση του οξυγόνου στο αίμα της εγκύου (ελάττωση κορεσμού κατά 10% περίπου). Η ελάττωση αυτή δε δημιουργεί πρόβλημα σε μια υγιή έγκυο. Πιθανότατα να αποτελεί πρόβλημα σε εγκύους που έχουν πολύ χαμηλό αιματοκρίτη ή κάποια άλλη συστηματική νόσο. Το έμβρυο δεν επηρεάζεται καθόλου λόγω των ιδιοτήτων της εμβρυϊκής αιμοσφαιρίνης (μελέτες έδειξαν ότι δεν υπάρχει αλλαγή βασικού εμβρυϊκού καρδιακού ρυθμού ή εμφάνιση βραδυκαρδίας).

Μήπως η πτήση μου προκαλέσει εμετό; 

Η αλήθεια είναι ότι οι εμετοί του πρώτου τριμήνου μπορεί να επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Όσον αφορά στις αναταράξεις, δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλέσουν ρήξη υμένων ή αποκόλληση πλακούντα. Όποτε αναφέρθηκε αποκόλληση πλακούντα, αυτή προήλθε από ατύχημα λόγω των αναταράξεων και όχι απ’ αυτές καθεαυτές τις αναταράξεις. Τέλος, πολύ σημαντικό για την υγεία της εγκύου είναι η αυξημένη πιθανότητα εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδας σε ταξίδια με διάρκεια μεγαλύτερη των 4 ωρών, λόγω ακινησίας της. Γενικά είναι αποδεκτό ότι το αεροπορικό ταξίδι αυξάνει τον κίνδυνο για εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδα και στις εγκύους.

Οι πρακτικές συμβουλές για το ταξίδι

  • Στην καμπίνα διαλέγουμε πάντα θέσεις προς το διάδρομο, ώστε να διευκολύνεται η μετακίνηση της εγκύου.
  • Ιδιαίτερα για ταξίδια μεγαλύτερα των 4 ωρών θα πρέπει κάθε 30΄να υπάρχει μετακίνηση της εγκύου, χρήση ελαστικών καλτσών προφύλαξης για εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδα, καθώς και προληπτική λήψη αντιπηκτικών μετά από συνεννόηση με τον αιματολόγο.
  • Όσο κάθεται στο κάθισμα, η έγκυος πρέπει να φορά τη ζώνη, γιατί οι αναταράξεις δεν είναι προβλέψιμες.
  • Το οριζόντιο κομμάτι της ζώνης να είναι τοποθετημένο κάτω από την κοιλιά, στην κορυφή των μηρών. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είναι απαραίτητη η λήψη πολλών υγρών, η αποφυγή καφέ και αλκοόλ.

Με τη συνεργασία του Απόστολου Σιδέρης, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΜΗΤΕΡΑ.

 

Πηγή: www.imommy.gr